Alguns consells sobre triar llibres per a nens i nenes

Fins a 4 anys hem de triar llibres en què la imatge és predominant i que desenvolupen la imaginació dels petits gràcies a la capacitat de resseguir la història amb els dibuixos.

Durant el primer any. Són importants les cançons i els jocs de falda. Els llibres de cartó, de tela i de bany
permeten als nadons manipular els contes i adquirir la idea de què és un llibre.
D’1 a 3 anys. Contes amb històries curtes i estructura repetitiva. Els dibuixos han de ser expressius i les narracions, pròximes al seu món. Llibres de coneixements de colors, conceptes, etc.
De 3 a 4 anys. Llibres de coneixements sobre animals, vehicles, nombres, etc. Contes amb històries més llargues, però amb trama argumental fàcil. Llibres manipulables amb solapes i desplegables. Diccionaris visuals o llibres d’imatges que permetin l’expressió oral.
De 4 a 7 anys s’inicia el procés lector i els llibres s’han d’adaptar a la capacitat lectora dels nens.
De 4 a 5 anys. Llibres amb lletra majúscula o manuscrita (d’acord amb l’escola) i poc text en cada pàgina. Poemes amb rima. Continua sent important el predomini dels dibuixos. Llibres de coneixements amb fotografies.
De 5 a 7 anys. Llibres amb lletra gran i d’impremta i dibuixos en color en gairebé totes les pàgines. Narracions que tinguin nens com a protagonistes. Adaptacions de contes tradicionals.
De 7 a 10 anys. Contes meravellosos de fades i de personatges extraordinaris. Narracions en què hi hagi molta acció. Llibres amb lletra gran i il·lustracions en blanc i negre. Còmics amb històries senzilles. Àlbums il·lustrats amb narracions singulars i sorprenents. Llibres de poemes amb argument.
De 10 a 12 anys. Llibres d’aventures, reals o fantàstiques. Narracions amb diàlegs abundants i amb algun toc d’humor. Llibres de coneixements sobre esports, personatges o etapes històriques, animals, dinosaures, etc.
A partir de 12 anys. Novel·les de fets reals amb personatges de la mateixa edat que el lector. Llibres de literatura fantàstica. Llibres informatius sobre els problemes que els preocupen: les relacions, les drogues

Extret:  http://www.animallibres.cat/

Alguns llocs que us poden donar bibliografia concreta:

http://www.llibres.cat/

Recomanacions Generalitat Catalunya. Departament Cultura.

Una web d’intercanvi d’opinion sobre llibres llegits (curiós)